Kunst en spiritualiteit,

Kunst en spiritualiteit,

Gaandeweg de jaren van tekenen en schilderen merk ik dat mijn werken zich vaak begeven op het vlak waar kunst en spiritualiteit elkaar treffen. Terwijl een kunstwerk ontstaat, ervaar ik de sturende flow van mijn ziel.

Een schilderij of tekening kan werken als een beeld- verhaal. Het laat je zien wat de schilder jou, via een beeld, wil vertellen. Het kunstwerk kan je óók vertellen wat jij erin ziet, wat jij erbij voelt of ervaart. Een schilderij of tekening kan daardoor helend werken of je ondersteunen in een persoonlijk proces.

Daar heb ik hele mooie ervaringen mee opgedaan. En daarvan wil ik graag enkele voorbeelden met jou delen.

Zo had ik een tekening van een dier gemaakt voor iemand die ernstig ziek was. De tekening gaf hem een gevoel van blijdschap en verwondering over de pracht van de natuur. De ogen van het getekende dier spraken boekdelen en gaven hem veel troost. De tekening ging met hem mee tot het allerlaatste afscheid en steunde hem op zijn reis door de sluiers op weg naar zijn volgende dimensie.

Een andere tekening hielp een persoon bij het proces van haar persoonlijke ontwikkeling. De tekening van een dier met zijn jong stond symbool voor bescherming als herinnering dat je er in het leven niet alleen voorstaat. De tekening gaf haar steun op moeilijke momenten.

Een schilderij hielp een ander persoon bij haar persoonlijk proces. Door de afbeelding van een bosnimf werd zij zich bewust van haar eigen kracht en mogelijkheden. Het gaf moed om stappen te zetten op háár nieuwe weg.

Een tekening van twee elkaar omarmende mensen hielp iemand bij de verwerking van het verlies van een relatie. Het gaf haar kracht om vanuit liefde los te laten.

Een schilderij van een landschap hielp een persoon om zich weer te verbinden met de natuur. Hij werd zich bewust van het feit dat je als mens deel bent van al wat is. Bewustwording van het mystieke geheel van de kosmos, de aarde en alles wat zich daarop bevindt.

Tijdens een Montmartre waar ik wat schilderijen had uitgestald kwam een vrouw bij mij staan. Ze keek lang naar een schilderij van een bosnimf. Toen huilde ze. Ze zei; “sorry hoor dat ik zomaar huil, maar ze straalt zo een mooie kracht uit”.

Steeds ben ik weer vol verwondering over wat een tekening of schilderij met iemand kan doen.

Ik ben dankbaar dat mijn kunst zoveel voor anderen kan betekenen.

Hartegroet, Rieta van Capelle Rieta van Capelle

Gepubliceerd door

tekenatelier-rieta

Gefascineerd door expressie en emotie van mens en dier, teken ik graag een levendige weergave van hun uitstraling. De basisopleiding Fotovakschool en de achtergrond natuurgericht-creatief-therapeut functioneert voor mij mede ter inspiratie. Met de kracht van eenvoud en een snufje magie, teken ik met grafiet en houtskool. Zo ontstaat in mijn werk de spiegel van de ziel; www.tekenatelier-rietavancapelle.nl

4 gedachtes over “Kunst en spiritualiteit,”

  1. Ontroerend mooi. Ik wens jou nog heel veel inspiratie en spiritualiteit toe. Warme groet, Christa.

  2. Prachtig wat mooi om te lezen wat jouw kunstwerken doet en opent bij mensen.
    Het raakt de ziel omdat het vanuit de ziel is getekend/geschilderd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.